28 Ιανουαρίου 2013

Τσιγάρο...ένα όπλο στο χέρι μας

Γράφει ο μαθητής Ελευθέριος Ζανάκης

   
Το κάπνισμα είναι μια πολύ επιβλαβής συνήθεια, η οποία πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο. Στη Γαλλία πάνω από 100.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος. 
Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτων παγκοσμίως, μετά από τα  οδικά δυστυχήματα και όπως είναι φανερό, πολλαπλασιάζει την πιθανότητα να παρουσιάσει κάποιος καρκίνο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός του. Το τσιγάρο περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται νικοτίνη και αποτελείται από πολλές τοξικές ουσίες που συμβάλλουν σε καρδιαγγειακές παθήσεις (έμφραγμα του μυοκαρδίου, αιφνίδιο θάνατο, αρτηριακές παθήσεις των κάτω άκρων, κ.α.).
Το κάπνισμα ευθύνεται επίσης για σεξουαλική ανικανότητα, για μείωση της γονιμότητας, προβλήματα μνήμης, γήρανση του δέρματος, κ.α. Ακόμα αν μια έγκυος καπνίζει υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για το έμβρυο (συγγενής δυσμορφία, νεκρό έμβρυο στη μήτρα ή και πρόωρο τοκετό) και για το παιδί κατά τη γέννησή του (θάνατος του νεογέννητου, μόλυνση του ωτορινολαρυγγικού συστήματος, βρογχίτιδες και πνευμονίες). 
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας σε 1363 γυναίκες, απεκάλυψε ότι οι καπνίστριες, σε ίσο αριθμό τσιγάρων, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο της ουροδόχου κύστεως από τους άνδρες καπνιστές.



Τ΄ αποτελέσματα της διακοπής του καπνίσματος είναι τα εξής:

Μετά από 20 λεπτά:Η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί της καρδιάς σας επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα.
 Μετά από 8 ώρες:Η περιεκτικότητα της νικοτίνης και του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνεται στο μισό. Η οξυγόνωση των κυττάρων είναι και πάλι κανονική. 
Μετά από 24 ώρες:Το μονοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από τον καπνό του τσιγάρου έχει εξαλειφθεί τελείως από το αίμα. Οι πνεύμονες αρχίζουν να απαλλάσσονται από την βλέννη και από τα κατάλοιπα του καπνού. 
Μετά από 48 ώρες:Ο οργανισμός δεν περιέχει πλέον νικοτίνη. Η όσφρηση και η γεύση βελτιώνονται.
Μετά από 72 ώρες:Η αναπνοή γίνεται ευκολότερη. Οι βρόγχοι αρχίζουν να ελαφρώνουν και η ενέργεια του οργανισμού ενισχύεται. 

Μετά από 2-12 εβδομάδες:Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται.

Μετά από 3-9 μήνες:Τα αναπνευστικά προβλήματα και ο βήχας μειώνονται. Η φωνή γίνεται καθαρή και η αναπνευστική ικανότητα αυξάνεται κατά 10%. 

Μετά από 1 χρόνο:Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά των μη καπνιστών.
Μετά από 5 χρόνια:Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι ο μισός από αυτόν του καπνιστή. 
 
Μετά από 10 χρόνια:Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονος είναι δύο φορές χαμηλότερος από αυτόν του καπνιστή.Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής έχει μειωθεί στα επίπεδα ενός ατόμου που δεν έχει καπνίσει ποτέ. 
Στη διπλανή φωτογραφία ο πρώτος είναι άνδρας και καπνιστής, η δεύτερη κοπέλα που της αρέσει το αλκόολ και η τρίτη λάτρης της υγιεινής διατροφής.
Στην εικόνα φαίνεται σε τι κατάσταση βρίσκονται τα όργανά τους, ανάλογα με τις συνηθειές τους. Ο καπνιστής έχει μαύρα πνευμόνια, η δεύτερη έχει μαύρο ήπαρ (συκώτι), ενώ της τρίτης τα όργανα είναι πεντακάθαρα.