Γράφει ο μαθητής Δημήτρης Παπαναγιώτου
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως ο τρόπος μάσησης των τροφών επηρεάζει την πέψη και το βάρος μας;
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως ο τρόπος μάσησης των τροφών επηρεάζει την πέψη και το βάρος μας;
Η πέψη είναι μία διαδικασία εγκεφαλική, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να επιτρέπουμε στον εγκέφαλο να επεξεργάζεται τις ουσίες που εισέρχονται στον οργανισμό, μασώντας καλά τις διάφορες τροφές. Έτσι, επιλέγει ποιες θα κρατήσει και ποιες θα αποβάλλει, κρατώντας τον οργανισμό μας σε ισορροπία. Όταν μασάμε γρήγορα, ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να κάνει σωστά τις διαδικασίες και είτε αποβάλλει όλα τα στοιχεία, άρα αδυνατίζουμε, είτε τα αφομοιώνει, άρα παχαίνουμε.
Παράλληλα, οι απαραίτητες για τον οργανισμό θρεπτικές ουσίες, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος κ.α., μπορούν να χαθούν και να μην αφομοιωθούν από τον οργανισμό μας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ιχνοστοιχεία και τα ένζυμα, δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της πέψης. Μάλιστα, όταν ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί αναλυτικά όλα τα συστατικά των τροφών μέσα στο στόμα, κατά τη μάσηση, δεν μπορεί να απελευθερώσει τα κατάλληλα γαστρικά υγρά προκαλώντας μας προβλήματα στο στομάχι.
Επιπλέον, η καλή μάσηση επηρεάζει πολύ και τη γεύση των τροφών, δίνοντάς μας την ικανότητα να διακρίνουμε τα χημικά συστατικά τους και να εκτιμούμε τα καλής ποιότητας τρόφιμα. Οι τροφές που περιέχουν χημικά στοιχεία και μας φαίνονται πολύ εύγευστες όταν τις καταπίνουμε αμάσητες, όπως τα πατατάκια, οι σοκολάτες, τ΄αλλαντικά κλπ., δεν είναι όπως φαίνονται. Αν τις μασήσουμε καλύτερα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι έχουν αρκετά δυσάρεστη γεύση, ώστε να μην τις ξαναφάμε.