15 Φεβρουαρίου 2012

Ασφαλές Διαδίκτυο

7 Φεβρουαρίου 2012


Στις 7 Φεβρουαρίου εορτάστηκε για 9η συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day). Για τον φετινό εορτασμό ο διοργανωτής επέλεξε ως θέμα τη διασύνδεση των γενεών και την ανταλλαγή γνώσης μεταξύ τους, με στόχο να ενθαρρυνθούν οι χρήστες, μικροί και μεγάλοι. Σύνθημα το:

"Ανακαλύψτε τον ψηφιακό κόσμο μαζί...με ασφάλεια" 

Ομάδα μαθητών της Γ' Γυμνασίου συμμετείχε με βιντεάκι για την κλοπή ταυτότητας στο Διαδίκτυο.
Πατήστε εδώ για να το δείτε. 


Συνέντευξη των δημιουργών του βίντεο

στο Στάθη Ράπτη
                              
Πρωταγωνιστής στο βίντεο: Ξανθιώτης Νικόλαος
Σκηνοθεσία–Κάμερα: Κεφάλας Ευάγγελος - Κυρόπουλος Κύρος
Μοντάζ: Αντζουλίδης Κωνσταντίνος
"Κλακέτας": Συργκάνης Ευάγγελος

-Πώς μάθατε για το διαγωνισμό αυτό;
-Είχαμε κάνει κάποια σεμινάρια για το ασφαλέστερο internet πέρσι και το Υπ. Παιδείας έστειλε στο σχολείο μία επιστολή που ενημέρωνε για το διαγωνισμό… και εμείς αμέσως δεχτήκαμε..
-Πώς οργανωθήκατε για να βρείτε το σενάριο;
-Κάναμε συσκέψεις για να σκεφτούμε την πλοκή και αποφασίσαμε ότι το θέμα θα ήταν η κλοπή ηλεκτρονικής ταυτότητας. Ύστερα ο καθένας έβαλε την ιδέα του και φτιάξαμε το σενάριο, το οποίο άρεσε σε όλους μας. Το σενάριο εκτυλισσόταν στο χώρο του σχολείου, αφού την προηγούμενη μέρα είχε κλαπεί η ηλεκτρονική ταυτότητα  του μαθητή. Την επόμενη μέρα στο σχολείο οι συμμαθητές του τον σνόμπαραν και τον απέφευγαν. Αυτός φαντάζεται κι άλλα άτομα ίδια μ’ αυτόν, τρομάζει και φεύγει τρέχοντας απ’ το σχολείο. Το σλόγκαν στο σποτάκι ήταν: «διατήρησε την αξιοπρέπειά σου, διαφύλαξε την  ταυτότητά σου»  
-Πώς έγινε το γύρισμα;
-Πρώτα πήραμε άδεια απ’ τους καθηγητές για να γυρίσουμε τις 5 σκηνές που αποτελούσαν το κλιπ. Την κάμερα χειρίζονταν όλοι εκτός απ’ τον "κλακέτα" (Βαγγέλης Συργκάνης). Μας χρειάστηκαν 5-6 λήψεις ανά σκηνή τις οποίες ανακοίνωνε ο "κλακέτας". Όλο το γύρισμα έγινε σε 3 μέρες. Κάναμε επίσης πολλές τροποποιήσεις και κάποιες φορές ριζικές.
-Κάνατε και μοντάζ, έτσι ; Πόσο σας πήρε αυτό;
-Το μοντάζ το έκανε ο Αντζουλίδης με τη βοήθεια του Κυρόπουλου εντός 4 ωρών. Χρησιμοποιήσαμε το Adobe After Effects CS4.
-Τα συναισθήματα του πρωταγωνιστή;
-Όταν προβλήθηκε το βίντεο ένιωθα λίγο αμήχανα. Είχε πολύ πλάκα όμως και το διασκεδάσαμε πολύ καθώς ήταν κάτι πρωτόγνωρο.
-Τι έγινε στο Υπ. Παιδείας;
-Όταν συγκεντρώθηκαν όλα  τα βίντεο μας κάλεσαν στο Υπουργείο για την ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, όπου παρακολουθήσαμε μία διάλεξη πάνω σ’ αυτό το θέμα. Μιλήσανε τόσο για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, όσο και για τους κινδύνους που κρύβει. Εμείς το μόνο σημαντικό που βρήκαμε στην όλη κατάσταση ήταν ο απίστευτος μπουφές, με τα λαχταριστά κεκάκια και Cookies, τα οποία  και ξεπατώσαμε!!!...