19 Ιανουαρίου 2013

Τα μυστικά της ανακύκλωσης


γράφουν οι μαθήτριες Ελένη Σκιάνη και Βιολέτα Σταματάκη

Συμβουλές ανακύκλωσης
1.    Τα πλαστικά παιχνίδια, έπιπλα ή άλλα αντικείμενα δεν ανακυκλώνονται στους μπλε κάδους, επειδή δεν αξιοποιούνται.
2.   Δεν πρέπει ν΄αφήνουμε υπολείμματα στις συσκευασίες που θέλουμε ν΄ανακυκλώσουμε.
3.   Ανακυκλώνουμε συσκευασίες όπως γυάλινα μπουκάλια και βάζα και όχι τζάμια, καθρέπτες ή ποτήρια.
4.   Ακόμα κι αν οι γυάλινες συσκευασίες είναι σπασμένες ή οι χάρτινες είναι σχισμένες (σε μικρά κομμάτια), μπορούμε να τις ανακυκλώσουμε.
5.   Δεν ανακυκλώνουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια.
6.   Δεν ανακυκλώνουμε λερωμένα χαρτιά.
7.   Στ΄ ανακυκλώσιμα υλικά περιέχονται το αφρολέξ και το φελιζόλ.
8.   Δοχεία υπό πίεση, όπως γκαζάκια και σπρέι, ανακυκλώνονται μόνο αν είναι εντελώς άδεια.
9.   Στ΄ανακυκλώσιμα υλικά δεν περιέχονται CD, κασέτες ήχου, βιντεοκασέτες, καθώς και σιδερένιες ή πλαστικές κρεμάστρες.

  •    Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και τη χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
  •  Αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημοσίων υπηρεσιών και των βιομηχανιών.
  •    Περιλαμβάνουν το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά.
  •   Οι ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται, όχι μόνο γιατί η τοποθέτησή τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτει την υγεία μας.
  •     Τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα,όπως τα υπολείμματα τροφίμων ή τ΄απόβλητα κήπων και καλλιεργιών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα με τη βοήθεια μικροοργανισμών μέσω της λιπασματοποίησης  (κομποστοποίησης) ή της αναερόβιας χώνευσης.