18 Απριλίου 2013

"Φαύστα", μια παράδοξη ιστορία!!

 

Το έργο "Φαύστα" του Μποστ παρουσίασε η θεατρική ομάδα του 4ου Λυκείου σήμερα το απόγευμα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας σε μια πολύ όμορφη και προσεγμένη παράσταση.

Ο Χρύσανθος (Μέντης) Μποσταντζόγλου, γνωστός περισσότερο με το ψευδώνυμο Μποστ, ήταν σκιτσογράφος και γελοιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός και ζωγράφος.  Γεννήθηκε το 1918 στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε το 1995.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου του είναι η γλώσσα του και τα επίτηδες ανορθόγραφα κείμενα. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, γελοιοποιώντας την καθαρεύουσα πίστευε ότι ίσως μπορέσει να βοηθήσει στην ταχύτερη καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας. Προκειμένου να σατιρίσει την καθαρεύουσα, ανακάτευε λόγιες εκφράσεις με λαϊκές και έγραφε εντελώς ανορθόγραφα, διεκτραγωδώντας τον ημιμαθή Έλληνα, που προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει την καθαρεύουσα, καθώς εκείνη την εποχή η δημοτική θεωρούνταν "ύποπτη", κατά δήλωση του ιδίου του Μποστ. Συχνά με την παραφθορά των λέξεων ή την ανορθόγραφη απόδοση του ήχου της δημιουργούσε εσκεμμένα συνειρμούς, με άλλες έννοιες, τις οποίες διακωμωδεί. Επίσης συχνά, χρησιμοποιούσε μεταφορικές εκφράσεις με την κυριολεκτική τους έννοια. 

Ο σουρεαλισμός, σήμα κατατεθέν του θεατρικού του λόγου,  ταιριάζει απόλυτα με τη σουρεαλιστική ελληνική πραγματικότητα.
Η σάτιρα του στοχεύει κυρίως τον μικροαστό Έλληνα των μεταπολεμικών δεκαετιών. Το χιούμορ του  λειτουργεί λυτρωτικά. Το έργο “Φαύστα” γράφτηκε το 1962. Ο Μποστ, με το χαρακτηριστικό δεκαπεντασύλλαβο, σατιρίζει τη μικροαστική νοοτροπία και θίγει τα κακώς κείμενα και τη σοβαροφάνεια της ελληνικής κοινωνίας, οδηγώντας τους θεατές σε ένα ταξίδι λύτρωσης από τα συμπλέγματα και τις παγιωμένες λογικές που τους κατατρέχουν. Πρόσωπα-καρικατούρες που μπαινοβγαίνουν στη σκηνή, μέσα από ξεκαρδιστικά επεισόδια, συνθέτουν μια παράδοξη ιστορία, η οποία αγγίζει τον σουρεαλισμό, ξεπερνά το παράλογο και χαρίζει χαμόγελο σε εποχές που κάτι τέτοιο θεωρείται σχεδόν ύποπτο.
 Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω απ’ την Φαύστα και το σύζυγό της, τον Γιάννη. Όλα ξεκινούν όταν ο Γιάννης ,πηγαίνοντας για ψάρεμα με την 4χρονη κόρη τους, χάνει το παιδί στη θάλασσα, ενώ οι φήμες για την ύπαρξη ενός θαλάσσιου τέρατος οργιάζουν. Μετά από μερικά χρόνια και ενώ φέρνει σπίτι ένα τεράστιο ψάρι που έπιασε, ως εκ θαύματος, ξαναβρίσκουν την κόρη τους που βγαίνει σώα και αβλαβής από την κοιλιά του ψαριού. Η μοίρα όμως θα τους την στερήσει για άλλη μια φορά , καθώς το κορίτσι δεν προλαβαίνει να πλυθεί και η θαλασσινή της μυρωδιά την κάνει λεία για τις πεινασμένες γάτες της γειτονιάς….