21 Μαρτίου 2012

Μικροί καλλιεργητές...


γράφει ο Παναγιώτης Πανταζόγλου


  

 Η ζωή των αγροτών και των κηπουρών είναι δύσκολη και κουραστική. Για να πάρουμε μια ιδέα απ' αυτήν αλλά και από αγάπη για την ομορφιά της φύσης, φέτος αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος στην περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας και να φτιάξουμε το δικό μας μποστάνι μέσα στο χώρο της αυλής. Την ομάδα αποτελούν 20 μαθητές απ' όλα τα τμήματα. 


   Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένες χρήσιμες οδηγίες, τις οποίες ακολουθήσαμε κι εμείς κατά τη διάρκεια των εργασιών μας:
 
- Η καλύτερη μέθοδος είναι να κατασκευάσουμε ένα περικλεισμένο στρώμα ύψους 20εκ. που θα μας επιτρέπει να περπατάμε άνετα γύρω από αυτό στις πλευρές του ενώ θα φυτεύουμε.
  Επίσης τα υπερυψωμένα σώματα:
- Ελαχιστοποιούν την συμπίεση του εδάφους, γιατί ποτέ δεν πατάμε το μέρος που καλλιεργούμε.
- Στραγγίζουν καλύτερα, γιατί υπάρχει μικρή συμπίεση εδάφους.
-Είναι ευκολότερα στο φύτεμα, το ξεβοτάνισμα και τη διατήρηση, γιατί δεν υπάρχει συμπίεση του εδάφους
- Έχουν μεγαλύτερη σοδειά, λόγω διείσδυσης του αέρα, του νερού και του φωτός. 
Ξεκινήσαμε να βρούμε κορμούς δένδρων για να περιφράξουμε το χώρο, αλλά επειδή αυτό στάθηκε αδύνατο πήραμε τάβλες, τις οποίες και κόψαμε. Η τεχνική υποστήριξη του Δήμου τις τοποθέτησε έτσι, ώστε να δημιουργηθεί τελικά ένας κλειστός χώρος 11μ. x 11μ.
Επίσης κλάδεψαν το πεύκο που υπάρχει μέσα στο χώρο, ούτως ώστε να έρχεται περισσότερο φως και τοποθέτησαν σύστημα αυτόματης άρδευσης. 
 
Χρειάστηκαν δύο φορτηγά χώμα, περίπου 20 κυβικά, και, φυσικά, κοπριά και φυκόχωμα. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι χρησιμοποιούμε μόνο βιολογικά προϊόντα.
Μετά από πολλές μέρες αναμονής, λόγω των συχνών βροχοπτώσεων, καταφέραμε να φυτεύσουμε τα λαχανικά μας: 76 ρίζες ντομάτες, 40 μελιτζάνες, 30 πιπεριές όλων των ειδών, σπόρο και φυτά κολοκυθιάς, 300 μαρούλια, ραπανάκια, καρότα, σπανάκι, άνηθο, μαϊδανό, βλήτα, σέλινο και φασολάκια. 

Και φυσικά....τώρα αναμένουμε τη σοδειά μας!!!