26 Μαρτίου 2013

Ζάχαρη ή υποκατάστατα;;

Γράφει ο μαθητής Παναγιώτης Ντούνιας



Υποκατάστατα  ζάχαρης "ένοχα" για βλάβες σε δόντια και γαστρεντερικό 
 

Στο Λονδίνο μια σειρά από προϊόντα που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης όπως αναψυκτικά και τσίχλες, δημιουργούν μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας στους καταναλωτές ,ενώ στην πραγματικότητα βλάπτουν την οδοντοστοιχία και παράλληλα προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα. Επίσης σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα είναι μάλλον πιθανόν να βοηθούν σε απώλεια βάρους.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Βοστόνης, της Νεβάδα και στο Ελσίνκι  στη  Φινλανδία  δημοσίευσαν σχετική μελέτη σε επιστημονικό έντυπο της British Dental Journal, διαπίστωσαν ότι προϊόντα που διαφημίζονται σαν εναλλακτική λύση ,σε σχέση με τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, συχνά περιέχουν οξειδωτικά πρόσθετα τα οποία μπορούν να διαβρώσουν την αδαμαντίνη των δοντιών.

Οι επιστήμονες μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για κρυφό κίνδυνο που υπάρχει σε προϊόντα χωρίς ζάχαρη και επισημαίνουν ότι κακώς οι καταναλωτές έχουν «τυφλή» εμπιστοσύνη σε αυτά τα προϊόντα. Επιπλέον αναφέρουν ότι αν και μη ευρέως χρησιμοποιούμενη ομάδα υποκατάστατων ζάχαρης, οι  σακχαρο - αλκοόλες ή  πολυόλες, όντως  μειώνουν σε σχέση με την ζάχαρη τον κίνδυνο για τερηδόνα, παρόλα αυτά μπορεί να αυξήσει την οξύτητα της στοματικής κοιλότητας και να προκαλέσει ενδεχόμενη διάβρωση της αδαμαντίνης.
Ακόμα αυτά τα υποκατάστατα περιέχουν κυρίως ξυλιτόλη, η οποία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή  θεωρείται  ουσία φιλική προς τα δόντια. Σύμφωνα με έρευνα διευρύνεται συνεχώς σε διάφορα υγιεινά προϊόντα η χρήση  ξυλιτόλης  και της σορβιτόλης «το κοινό θα έπρεπε να ενημερωθεί για τον κίνδυνο της οδοντικής διάβρωσης λόγω των οξειδωτικών πρόσθετων αλλά επίσης για πιθανές παρενέργειες γαστρικών διαταραχών και οσμωτικής διάρροιας». 
Τέλος η μελέτη που έρχεται να επιτείνει τη σύγχυση των καταναλωτών ως προς το τι είναι τελικά ασφαλές και υγιεινό και τι όχι , επισημαίνει ότι η συχνή παρουσία διάφορων βελτιωτικών της γεύσης και συντηρητικών στις τροφές χωρίς ζάχαρη αν και έχει επισύρει μικρότερη προσοχή , μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην οδοντοστοιχία.