1 Μαΐου 2012

Ο Μάιος μας έφτασε...

Πρωτομαγιάτικο στεφάνι από αμάραντα

Η Πρωτομαγιά είναι από τις ελάχιστες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας. Σήμα κατατεθέν της γιορτής είναι η απόδραση στην εξοχή αλλά και η κατασκευή των πρωτομαγιάτικων στεφανιών. Το συγκεκριμένο έθιμο συναντάται σε πολλές ευρωπαικές χώρες, με κάποιες παραλλαγές φυσικά ενώ έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη γιορτή Θαργήλια προς τιμήν του Θεού Ήλιου και των Ωρών. Στην Ελλάδα, την Πρωτομαγιά, είναι παράδοση  να φτιάχνουμε στεφάνια από λουλούδια και να τα καίμε στις 23 Ιουνίου, παραμονή του Άι Γιάννη του Κλήδονα. 

Δες πώς φτιάχνουμε ένα πρωτομαγιάτικο στεφάνι από αμάραντα (λέγονται έτσι γιατί δε μαραίνονται) και ύφασμα. Έτσι το στεφάνι σου θα κρατήσει πολύ περισσότερο χρόνο.


 Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα!!





Θα χρειαστείς ένα στεφάνι από αφρολέξ, ένα μάτσο αμάραντα, λωρίδες υφάσματος (περίπου 5 εκ. πλάτος), χαρτοταινία, κοντές καρφίτσες και ψαλίδι.

Κόψε μικρά ματσάκια από τα λουλούδια και στερέωσέ τα με χαρτοταινία στο αφρολέξ.

Κάνε το ίδιο γύρω γύρω μέχρι να γεμίσει το στεφάνι με λουλούδια.

Στερέωσε την πρώτη λωρίδα στο πίσω μέρος του αφρολέξ με μερικές καρφίτσες.

Άρχισε να τυλίγεις την λωρίδα γύρω γύρω ώστε να καλύψεις όλο το αφρολέξ. Σε κάποια σημεία θα χρειαστεί να σηκώσεις τα λουλούδια και να σπρώξεις την κορδέλα, με προσοχή μόνο μην τα σπάσεις.

Όταν τελειώσει η πρώτη κορδέλα, καρφίτσωσε τη δεύτερη με τον ίδιο τρόπο και συνέχισε μέχρι να καλύψεις όλο το στεφάνι. Κράτα μια λωρίδα για να το κρεμάσεις.