18 Φεβρουαρίου 2012

Αποκριάτικο γαϊτανάκι

Το σχολείο μας πήρε μέρoς στις σημερινές αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου  στην κεντρική πλατεία της πόλης μας με το γαϊτανάκι του που είχε τον τίτλο "Ηλιοτρόπιο  Αγάπης". Απέσπασε το Α' βραβείο, καθώς κατάφερε να τυλίξει πρώτο τις κορδέλλες γύρω από το στύλο και να σχηματίσει όμορφα χρωματιστά σχέδια. Μπράβο παιδιά!!! Και του χρόνου!

Από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της αποκριάς. 
Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο!
  Δεκατρία άτομα χρειάζονται για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο.
Γύρω από το στύλο, 12 χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν μαζί, σε 6 ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν πλέκουν τις κορδέλες γύρω από το στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Ο ένας χορευτής περνάει τη μια φορά μέσα και την άλλη από έξω από τον άλλον και έτσι οι κορδέλες πλέκονται πολύχρωμες πάνω στο κοντάρι δημιουργώντας διάφορα χρωματιστά σχέδια.  Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν γύρω από το στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα.
Πιθανόν ο κυκλικός αυτός χορός να υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, τον κύκλο των μηνών και των εποχών, από τη χαρά στη λύπη, από το χειμώνα στην άνοιξη, από τη ζωή στο θάνατο και το αντίθετο. 
Στις εκδηλώσεις πήραν μέρος και οι κουδουνάτοι.

16 Φεβρουαρίου 2012

"Όρνιθες" του Αριστοφάνη σε "ροκ" διασκευή

Οι φωτογραφίες είναι από την παράσταση που δόθηκε στην αίθουσα τελετών του σχολείου μας


 Με τους “Όρνιθες” ο Αριστοφάνης στρέφεται στις “ουτοπίες”, στο παράδοξο. Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως “φαντασίωση φυγής” αλλά ταυτόχρονα και “η καλύτερη διάψευσή της”, γιατί δείχνει ότι οι άνθρωποι/πολίτες δεν μπορούν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα, απλά, θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα σε διαφορετική βάση. 
Το γεγονός της φυγής του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη από την Αθήνα γιατί επιθυμούσαν να ζήσουν ήσυχα, σε μια καλύτερη πολιτεία, γίνεται αφορμή για να θιγούν και άλλα θέματα, όπως η ειρήνη, η δημοκρατία, οι νέες φιλοσοφικές ιδέες, αλλά και η κοινωνική, πολιτική, ηθική και οικονομική κρίση της αθηναϊκής κοινωνίας και δημοκρατίας.  
 Όμως, το γεγονός ότι το καθεστώς που εγκαθιδρύει ο Πεισθέταιρος είναι η τυραννία αποτελεί σαφές μήνυμα/προειδοποίηση ότι οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε πολιτειακό σύστημα πολύ χειρότερο και από την πιο «κακή» δημοκρατία.
Εντυπώσεις μαθητών από την παράσταση: 

- Χθες παρακολουθήσαμε μια πολύ ωραία θεατρική παράσταση  η οποία ήταν μια πιο εκσυγχρονισμένη παραλλαγή  του γνωστού σε όλους έργου του Αριστοφάνη  "Όρνιθες». Η εκδοχή που παρακολουθήσαμε είχε κωμικό χαρακτήρα, έτσι ήταν σε όλους αρεστή. Στο τέλος της παράστασης οι ηθοποιοί συζήτησαν μαζί μας και έλυσαν τις απορίες που μας είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκειά της. Αν και οι ηθοποιοί ήταν μόνο τέσσερις μπόρεσαν να ενσαρκώσουν πολύ καλά τους ρόλους τους και να μας κάνουν να καταλάβουμε το νόημά του. Ελπίζουμε να μας δοθούν και άλλες ευκαιρίες να παρακολουθήσουμε τέτοιες ποιοτικές παραστάσεις.

Ειρήνη, Ναταλία, Νατάσα, Εύα, Δήμητρα
 
- Το έργο που παρακολούθησα χτες δε μου άρεσε.Κατά τη γνώμη μου ήταν λίγο παιδικό και η υπόθεση  δε μου προκάλεσε το ενδιαφέρον.Παρ’όλα αυτά οι ηθοποιοί πιστεύω ότι έπαιξαν πολύ καλά το ρόλο τους.

Ραφαήλ 
 -Εγώ βρήκα ότι ήταν αρκετά ενδιαφέρον αλλά περίμενα ένα καλύτερο τέλος. Οι ηθοποιοί νομίζω ότι ανταποκρίθηκαν αρκετά καλά στο ρόλο τους.

Κων/νος 
 
- Στη χθεσινή παράσταση είδαμε ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο. Ήταν πολλά πράγματα που μας έκαναν εντύπωση. Πρώτα από όλα μας έκανε εντύπωση η ζωντάνια των ηθοποιών. Το πάθος τους πάνω στην σκηνή ήταν πρωτοφανές. Επιπλέον αυτό που μας άρεσε περισσότερο ήταν η καινοτομία τους να ρωτήσουν εμάς, τους θεατές, τι μας άρεσε περισσότερο. Τέλος συζήτησαν μαζί μας για διάφορα θέματα και μας έδωσαν την ευκαιρία να ανέβουμε στην σκηνή για να εκφράσουμε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας.

Γιώργος Β., Κατερίνα, Ελένη 
 
Ο μαθητής Μιχαήλ Μαρκομιχελάκης, όταν σηκώθηκε να πει τις σκέψεις του στη σκηνή,  στην ερώτηση που του έκαναν οι ηθοποιοί "Τι κατάλαβες απ΄ το θεατρικό έργο που είδες; Ποιά είναι η καλύτερη "ουτοπία" για σένα; έδωσε μια απάντηση που μας συγκίνησε όλους:
"Κατάλαβα ότι, όπως τα πουλιά πετούν ελεύθερα, έτσι και η αγάπη πρέπει να εκδηλώνεται, είτε είναι φιλική είτε είναι ερωτική. Επίσης, αν εγώ είχα ένα πρόβλημα με κάποιον, θα το έλυνα άμεσα. Αν υπήρχε μια πόλη με αυτά τα χαρακτηριστικά θα ήταν η καλύτερη "ουτοπία", όπως επίσης και μια εκπαίδευση όχι για μάθω μόνο Ιστορία και Αρχαία αλλά για να μάθω ποιός είμαι και γιατί υπάρχω."

15 Φεβρουαρίου 2012

Ασφαλές Διαδίκτυο

7 Φεβρουαρίου 2012


Στις 7 Φεβρουαρίου εορτάστηκε για 9η συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day). Για τον φετινό εορτασμό ο διοργανωτής επέλεξε ως θέμα τη διασύνδεση των γενεών και την ανταλλαγή γνώσης μεταξύ τους, με στόχο να ενθαρρυνθούν οι χρήστες, μικροί και μεγάλοι. Σύνθημα το:

"Ανακαλύψτε τον ψηφιακό κόσμο μαζί...με ασφάλεια" 

Ομάδα μαθητών της Γ' Γυμνασίου συμμετείχε με βιντεάκι για την κλοπή ταυτότητας στο Διαδίκτυο.
Πατήστε εδώ για να το δείτε. 


Συνέντευξη των δημιουργών του βίντεο

στο Στάθη Ράπτη
                              
Πρωταγωνιστής στο βίντεο: Ξανθιώτης Νικόλαος
Σκηνοθεσία–Κάμερα: Κεφάλας Ευάγγελος - Κυρόπουλος Κύρος
Μοντάζ: Αντζουλίδης Κωνσταντίνος
"Κλακέτας": Συργκάνης Ευάγγελος

-Πώς μάθατε για το διαγωνισμό αυτό;
-Είχαμε κάνει κάποια σεμινάρια για το ασφαλέστερο internet πέρσι και το Υπ. Παιδείας έστειλε στο σχολείο μία επιστολή που ενημέρωνε για το διαγωνισμό… και εμείς αμέσως δεχτήκαμε..
-Πώς οργανωθήκατε για να βρείτε το σενάριο;
-Κάναμε συσκέψεις για να σκεφτούμε την πλοκή και αποφασίσαμε ότι το θέμα θα ήταν η κλοπή ηλεκτρονικής ταυτότητας. Ύστερα ο καθένας έβαλε την ιδέα του και φτιάξαμε το σενάριο, το οποίο άρεσε σε όλους μας. Το σενάριο εκτυλισσόταν στο χώρο του σχολείου, αφού την προηγούμενη μέρα είχε κλαπεί η ηλεκτρονική ταυτότητα  του μαθητή. Την επόμενη μέρα στο σχολείο οι συμμαθητές του τον σνόμπαραν και τον απέφευγαν. Αυτός φαντάζεται κι άλλα άτομα ίδια μ’ αυτόν, τρομάζει και φεύγει τρέχοντας απ’ το σχολείο. Το σλόγκαν στο σποτάκι ήταν: «διατήρησε την αξιοπρέπειά σου, διαφύλαξε την  ταυτότητά σου»  
-Πώς έγινε το γύρισμα;
-Πρώτα πήραμε άδεια απ’ τους καθηγητές για να γυρίσουμε τις 5 σκηνές που αποτελούσαν το κλιπ. Την κάμερα χειρίζονταν όλοι εκτός απ’ τον "κλακέτα" (Βαγγέλης Συργκάνης). Μας χρειάστηκαν 5-6 λήψεις ανά σκηνή τις οποίες ανακοίνωνε ο "κλακέτας". Όλο το γύρισμα έγινε σε 3 μέρες. Κάναμε επίσης πολλές τροποποιήσεις και κάποιες φορές ριζικές.
-Κάνατε και μοντάζ, έτσι ; Πόσο σας πήρε αυτό;
-Το μοντάζ το έκανε ο Αντζουλίδης με τη βοήθεια του Κυρόπουλου εντός 4 ωρών. Χρησιμοποιήσαμε το Adobe After Effects CS4.
-Τα συναισθήματα του πρωταγωνιστή;
-Όταν προβλήθηκε το βίντεο ένιωθα λίγο αμήχανα. Είχε πολύ πλάκα όμως και το διασκεδάσαμε πολύ καθώς ήταν κάτι πρωτόγνωρο.
-Τι έγινε στο Υπ. Παιδείας;
-Όταν συγκεντρώθηκαν όλα  τα βίντεο μας κάλεσαν στο Υπουργείο για την ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, όπου παρακολουθήσαμε μία διάλεξη πάνω σ’ αυτό το θέμα. Μιλήσανε τόσο για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, όσο και για τους κινδύνους που κρύβει. Εμείς το μόνο σημαντικό που βρήκαμε στην όλη κατάσταση ήταν ο απίστευτος μπουφές, με τα λαχταριστά κεκάκια και Cookies, τα οποία  και ξεπατώσαμε!!!...

14 Φεβρουαρίου 2012

Είδαμε " Το Κύμα"

Κριτική της ταινίας από τους Πετσίτη Νικόλα και Πιτσιλαδή Δημήτρη


 Tην Κυριακή 5/2/2012 τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης παρακολουθήσαμε στην αίθουσα τελετών του σχολείου μας την ταινία "Το Κύμα" του Dennis Gansel (Die Well).
Η αναγκαιότητα του εφήβου να ενταχθεί σε μια ομάδα είναι αδιαμφισβήτητα μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία. Όπως όλοι γνωρίζουμε οι μεγαλύτερες συγκρούσεις γίνονταν και γίνονται μεταξύ μαθητών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όπου οι μαθητές προσπαθούν να σχηματίσουν ομάδες ανάλογα με τα πολιτικά τους «πιστεύω», τα ενδιαφέροντα τους καθώς και την καταγωγή τους.
 Δυστυχώς λόγω της ανωριμότητας τους οι μαθητές οδηγούνται σε πράξεις που πολλές φορές δεν πρεσβεύουν. Η ομαδοποίηση και ο φανατισμός μόνο σε ακραίες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν. Αυτό το φαινόμενο βλέπουμε να παρουσιάζεται μέσα από αυτήν την ταινία.
 Μέσα σε δύο ώρες μας δίνεται με πλήρη σαφήνεια ο ακριβής ορισμός της ομαδοποίησης. Συγκεκριμένα μέσα σε ένα σχολείο βλέπουμε να εξελίσσεται ένα πείραμα ώστε οι μαθητές να μπορέσουν να αντιληφθούν τι ακριβώς σημαίνει η έννοια του φασισμού, δηλαδή η διαφοροποίηση μιας ομάδας μαθητών από τους υπόλοιπους, λόγω της ένταξης τους σε ένα κίνημα. Έτσι όπως λέει και το όνομα του κινήματος «Το Κύμα» τόσο ανεξέλεγκτα κινείται και αυτό. Μέχρι να φύγει η κατάσταση από κάθε όριο, όσοι μαθητές είναι πιό διορατικοί και καταλαβαίνουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι παράλογο γίνονται θύματα χλευασμού. Το αποκορύφωμα του φανατισμού είναι όταν οι δύο αντίπαλες  ιδεολογικά παρατάξεις -οι αναρχικοί και οι φασίστες- συγκρούονται και κατά συνέπεια ο ένας εξαυτών βγάζει όπλο.
 Το τέλος της ταινίας είναι εξίσου απρόβλεπτο καθώς ο καθηγητής και δημιουργός του πειράματος εξηγεί στους μαθητές πόσο εύκολα μέσα σε μια βδομάδα είναι να σχηματιστούν μορφές δικτατορίας. Έτσι ένας μαθητής που ένοιωθε ότι αυτή η οργάνωση έδινε νόημα και λόγο στην ζωή του και λόγω των προσωπικών αδιεξόδων του βγαίνει εκτός ορίων πυροβολώντας ένα συμμαθητή του και στη συνέχεια αυτοκτονώντας.                                 
Έτσι μέσα από την ταινία παίρνουμε ένα παράδειγμα απολυταρχίας και φασισμού, αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη του ανθρώπου για ομαδοποίηση και πόσο εύκολο είναι να βγούμε εκτός ορίων.
 
Συζητώντας μεταξύ μας τα παιδιά που είδαμε την ταινία για το κατά πόσο τα προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα των μελών του Κύματος ήταν οι λόγοι που τους οδήγησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες, βγάλαμε το συμπέρασμα - όπως λέει η μαθήτρια Έλενα Παπαδοπούλου - ότι η οικογενειακή κατάσταση επηρεάζει άμεσα το χαρακτήρα των ανθρώπων, καθώς η οικογένεια είναι η πρώτη κοινωνική ομάδα στην οποία εντάσσεται το άτομο και ως επί το πλείστον είναι αυτή που είναι υπεύθυνη να δώσει στον άνθρωπο τα κατάλληλα εφόδια ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και να ενταχθεί ομαλά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.Αυτοί που δεν έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα και δεν έχουν την απαιτούμενη φροντίδα και το ενδιαφέρον από την οικογένειά τους είναι αυτοί που υποκύπτουν στη χειραγώγηση. Έτσι συνέβη και με το μαθητή που τελικά φτάνει στην απόπειρα φόνου και στην αυτοχειρία. Είναι αυτός που χαρακτηριστικά λέει: "Το Κύμα ήταν η ζωή μου". 
                                                           

12 Φεβρουαρίου 2012

Η μυθολογία του Αιγαίου

γράφει ο Χάρης Βενιανάκης
 
  Την  Τετάρτη  25/1/2012 τίμησε το σχολείο μας ο καθηγητής κ. Ερατοσθένης Καψωμένος  κάνοντας μια διδασκαλία με  θέμα "Η μυθολογία  του Αιγαίου και η θεματική της μέσα από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη". 
 Ο κ. Καψωμένος ήρθε από τα Ιωάννινα όπου έχει διατελέσει καθηγητής και κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο της πόλης, δεχόμενος την πρόσκληση του σχολείου μας. Τη διδασκαλία παρακολούθησαν μαθητές από τη Γ’ τάξη, αλλά  και καθηγήτριες  που διδάσκουν το μάθημα της Λογοτεχνίας. 
Ο κύριος καθηγητής έπαιξε το ρόλο του διερμηνέα ανάμεσα σε μας και την  αρκετά δύσκολη για εμάς ποίηση του Ελύτη. Μας  μετέφερε στον μαγικό κόσμο του Αιγαίου και μας έδειξε πόσες έννοιες βρίσκονται πίσω από έναν μόνο στίχο δεμένες σε μια υπερρεαλιστική εικόνα της φύσης. Τόνισε την υπέρβαση της τυπικής λογικής και την απόδοση της ποίησης χωρίς εμπειρικούς διαχωρισμούς . Συσχέτισε διάφορες έννοιες με τη θρησκεία, τις λαϊκές παραδόσεις και τα στοιχεία της φύσης που επικρατούν στην ποίηση του Ελύτη. Μας αποκάλυψε  την κρυμμένη  πλευρά των ποιημάτων  όπου οι εικόνες συνδέονται και συνθέτουν την Ελλάδα. Την Ελλάδα  του ήλιου, των ανέμων, της θάλασσας, της ελιάς και  της αμπέλου. Την Ελλάδα που υμνήθηκε για την ομορφιά της από τον μεγάλο της ποιητή, τον  Οδυσσέα Ελύτη.  
 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του επετειακού αφιερώματος για τον Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (1911-2011).

γράφει η Μαρία Παπαθεοδώρου

 Ο κ. Καψωμένος έκανε αναφορά σε ορισμένα αποσπάσματα έργων του Ελύτη, τα οποία μας παρασχέθηκαν φωτοτυπημένα. Μερικά από αυτά ήταν "Η ηλικία της γλαυκής θύμησης" από το έργο "Προσανατολισμοί" καθώς και "Η τρελή ροδιά" από το ίδιο έργο. Το "Ναυτάκι του περιβολιού" και "Η Πορτοκαλένια" από το έργο "Ήλιος ο Πρώτος", το "Τρελοβάπορο" από το έργο "Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας" κ.α. 
 Ο κύριος καθηγητής μας μίλησε για τις τεχνικές του Ελύτη, καθώς και για τον πολλαπλό ρόλο της φύσης στο έργο του. Η φύση, μας  είπε, είναι η πηγή των ανθρώπινων αξιών και του πολιτισμού κι έχει πνευματική υπόσταση. 
Επιπλέον μας μίλησε για το ρόλο του Αιγαίου, του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι σταθερό μοτίβο (μυθολογία της εντοπιότητας). Ένα ακόμη καινούριο στοιχείο που μάθαμε για την ποίηση του Ελύτη ήταν η αρχή των αναλογιών, όπου έννοιες του φυσικού περιβάλλοντος εμπλέκονται με τις ανθρώπινες.
 Ήταν πολύ πρόθυμος ν΄ακούσει τις απόψεις μας και μας έκανε ερωτήσεις πάνω σε σημεία του κειμένου, τα οποία μπορούσαμε, παίρνοντας το λόγο, να σχολιάσουμε ή να ερμηνεύσουμε όπως εμείς πιστεύαμε.
Πιστεύω ότι γενικά οι εντυπώσεις όλων των παιδιών που παρακολούθησαν τη διδασκαλία ήταν θετικές και μας έμειναν πολλά πράγματα.
Για πρώτη φορά καταλάβαμε όλοι καλύτερα τα νοήματα των έργων του Ελύτη, και, αν και προς το τέλος της συνάντησης  αισθανόμασταν ελάχιστα εκτός ενδιαφέροντος (κράτησε περίπου 2,5 διδακτικές ώρες), προσωπικά μπορώ να ισχυριστώ ότι αποκόμισα σημαντικά πράγματα απ΄αυτήν.