1 Απριλίου 2012

Πάμε Αθήνα;

Το λεκανοπέδιο της Αττικής κατακλύστηκε σήμερα από εκατοντάδες μαθητές, μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, ως επί το πλείστον, οι οποίοι ανέπτυξαν σε διάφορα σημεία της πόλης πολλές και διαφορετικές δράσεις.
Τις εκδηλώσεις προώθησε το Υπουργείο Παιδείας ούτως ώστε η Ελλάδα να γίνει πόλος έλξης του μαθητικού τουρισμού για μαθητές τόσο της χώρας μας όσο και του εξωτερικού. 
Aυτά όλα, βέβαια, με το σκεπτικό ότι με τις εκδρομές τα παιδιά έχουν την ευκαιρία και το προνόμιο να γνωρίσουν το μοναδικό φυσικό πλούτο της χώρας μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και να αναπτύξουν την κοινωνικότητα τους.
Οι δράσεις αυτές είχαν ως σημείο συνάντησης, αφετηρίας και τερματισμού, το χώρο «Τεχνόπολις» στο Γκάζι.


Οι εκδηλώσεις άρχισαν από τη στάση "Ακρόπολη" του μετρό, όπου και είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι μαθητές, οι καθηγητές τους, οι γονείς τους και φυσικά τουρίστες, φωτογράφοι και κάμεραμεν. Τα παιδιά, φορώντας, άλλα λευκά, άλλα πορτοκαλί και άλλα κίτρινα μπλουζάκια, με το σύνθημα "Παιδιά, πάμε Αθήνα", γεμάτα ζωντάνια και όρεξη είχαν γεμίσει το χώρο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μπροστά από την είσοδο για το Βράχο της Ακρόπολης. 
Κάτω από τη βαριά σκιά του Παρθενώνα, 40 μαθητές  έπαιξαν  το τελετουργικό δρώμενο "Ο Διθύραμβος ταξιδεύει στο χρόνο"  εμπνευσμένο από το Διθύραμβο που γεννήθηκε στην Αττική. Το δρώμενο ήταν ένας ύμνος προς το Διόνυσο. Στη συνέχεια χόρεψαν τον παραδοσιακό χορό «Αγέρανο» της Πάρου με συμβολισμούς και αναφορές στο Αρχαίο Δράμα, καθώς και άλλους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από την Ήπειρο, τη Δράμα κα. Ήταν στ' αλήθεια πολύ όμορφο κι ελπιδοφόρο να βλέπεις τα νέα παιδιά να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και ν' αντηχούν στον Ιερό Βράχο ρυθμοί ελληνικοί.


Επόμενος σταθμός το Σύνταγμα. Εδώ μια άλλη μεγάλη ομάδα -  50 παιδιών αυτή τη φορά - παρουσίασαν τη χορόδραση "Όλοι ένα Όλα", με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Οι χορευτικές κινήσεις ανά διαστήματα έμεναν ακίνητες και στη συνέχεια αποτυπώνονταν ως περιγράμματα πάνω σε μουσαμά μεγάλης διάστασης και σε χρωματικές επιφάνειες. Το Σύνταγμα ξαφνικά γέμισε και από ένα μεγάλο αριθμό από ποδηλάτες. Ήταν ένα μέρος από τους 200 μαθητές, που πήραν μέρος στην ποδηλατοδρομία - μία από τις δράσεις κι αυτή - που ξεκίνησε από το Γκάζι κι ακολούθησε συγκεκριμένη διαδρομή για να φτάσει στην Αρεοπαγίτου και στο Σύνταγμα.
Εκτός από αυτά, πέντε ομάδες μαθητών έκαναν περιηγήσεις στην Αθήνα,  για την ανακάλυψη και προβολή περιοχών, μνημείων, φορέων, ποικίλων δράσεων που γίνονται στην πόλη – συναντήσεις-συζητήσεις με πολίτες, νέους, φορείς κλπ. 

 Το απόγευμα όλοι μαζί συναντήθηκαν στο Γκάζι, όπου οι μαθητές κατασκεύασαν «Ένα Δέντρο για την Αθήνα». Μια γλυπτική εγκατάσταση ύψους 2,5 μ. από ανακυκλώσιμα υλικά. Τα κλαδιά καταλήγουν σε ανθρώπινα χέρια που αναζητούν επικοινωνία, ικετεύουν, προσδοκούν.
 Επίσης δημιουργήθηκαν γκράφιτι για την Αθήνα (σε υφάσματα),  σλόγκαν, παρουσιάστηκαν τρία τραγούδια, δημιουργία των τριών μουσικών σχολείων, καθώς και συναυλία του Μουσικού Αλίμου στην Τεχνόπολη.

Παρόμοιες δράσεις έγιναν και στο χώρο της Ελευσίνας, του Μαραθώνα και του Εθνικού Πάρκου Σχινιά.