26 Μαρτίου 2012

"Ναοί στο σχήμα τ' Ουρανού"

Οι μαθητές του τμήματος Γ1 του σχολείου μας παρακολουθήσαμε στο φιλόξενο χώρο του αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής το βιωματικό εργαστήρι "Ναοί στο σχήμα τ' Ουρανού", το οποίο ήταν μια προσέγγιση της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη, και ειδικά του μεγάλου έργου του "Άξιον Εστί", μέσα από εικόνες, στίχους και δημιουργία κολάζ.


 Όλοι μας επιστρατεύσαμε τη φαντασία, την ευρηματικότητα και το συναίσθημά μας και εκφράσαμε τις σκέψεις μας πάνω σε έννοιες που πηγάζουν μέσα από το έργο του Νομπελίστα ποιητή μας.
  Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να δώσει μια διαφορετική διάσταση στη σχολική παιδεία και, πέρα από τη γνώση, την κρίση και την ανάλυση, να καλλιεργήσει την αισθητική αγωγή, την εκπαίδευση του βλέμματος, την ευαισθησία και τη φαντασία.

Ποιητική...εμπειρία
γράφει ο Γιώργος Κωστόπουλος
 
Στο πρόγραμμα αυτό αναλύσαμε στίχους από ποιήματα του Ελύτη (κυρίως από το πιο γνωστό και αγαπητό στο κοινό έργο του,  το "Άξιον Εστί"). Αποτελείτο δε από τρεις φάσεις

Στην πρώτη φάση, αναφερθήκαμε στον Ελύτη και ιδιαίτερα στα θέματα που απασχόλησαν την ποίησή του, στη ζωή του και στα γενικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ποιητική του δημιουργία.

 Στη δεύτερη φάση, χωριστήκαμε σε ομάδες των πέντε ατόμων από τις οποίες η κάθε μια ασχολήθηκε με τέσσερα αποσπάσματα του "Άξιον Εστί ". Άλλα ήταν από το πρώτο μέρος του "Γένεσις", άλλα από τα "Πάθη" κι άλλα από το "Δοξαστικό".


Στην τρίτη φάση, δημιουργήσαμε τέσσερα κολάζ με θέμα τη θαλασσα, τους ανέμους, τα νησιά και τη γυναίκα, στοιχεία  που αποτελούν βασικά σύμβολα της ποίησής του, συγκεντρώνοντας  σκέψεις που καταγράψαμε και παρουσιάσαμε στην προηγούμενη εργασία μας.
   Ήταν ένα εποικοδομητικό δίωρο που μας έφερε κοντά στην ποίηση του Ελύτη επιστρατεύοντας τη φαντασία  και ενεργοποιώντας την κρίση και την παρατηρητικότητά μας. Παράλληλα ξεφύγαμε από τον παραδοσιακό δασκαλοκεντρικό τρόπο διδασκαλίας, αφού μας δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσουμε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμβαθύνουμε στη σύγχρονη ποίηση και να σταματήσουμε να βλέπουμε τα ποιήματα επιφανειακά, αποκρυπτογραφώντας τα κρυμμένα συναισθήματα του ποιητή που μέχρι τώρα "φοβόμασταν" να προσεγγίσουμε. Η επίσκεψη στο χώρο αυτό μας χάρισε μια αξέχαστη  εμπειρία.

Ευχαριστούμε και το προσωπικό της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης που μας υποδέχτηκε θερμά.